alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Biszkopt z masą kakaową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekkie jak chmurka ciasto kakaowe z masą z rozpuszczonych batonów. Bardzo smaczne, polecam wszystkim łasuchom :)

Biszkopt z masą kakaową

Składniki:

Biszkopt z masą kakaową

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 9 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju

 

  • Masa:
  • 200 g masła
  • 2 batony typu Ikar
  • 1/2 szkl mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 2 zółtka

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą kakaową
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż będą szkliste. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie łyżką. Następnie wlewamy olej i mieszamy tylko do momentu połączenia składników. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto do formy i pieczemy w temp 180 st przez ok 25 - 30 min. Po ostudzeniu kroimy na dwa blaty. Masa: Mleko wlewamy do garnka, wkładamy batony, stawiamy na palniku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy kakao i gotujemy 5 min, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy sparzone żółtka i cukier puder, ucieramy. Następnie łączymy z masą z batonów. Masą przekładamy biszkopty. Dekorujemy według uznania.

Tagi:

biszkopt