BOSIAS

BOSIAS

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

BIszkopt z masa mietowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciacho super mietowe, dla fascynatow miety.

BIszkopt z masa mietowa.

Składniki:

BIszkopt z masa mietowa.

 

  • Biszkopt : 4 jajka, 1/2 szkl maki ziemniaczanej,
  • 1/2 szkl maki tortowej,
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szkl cukru, 2 lyzki oleju i 2 lyzki wody
  • Masa mietowa: 1/2 szkl mocnej mietowej herbaty,
  • 1 szkl smietany 18 %, 2 galaretki agrestowe,
  • 2 serki homogenizowane,, 1 lyzka cukru pudru,
  • 2 czekolady mleczne

Sposób przygotowania:

BIszkopt z masa mietowa.
Zrobic biszkopt. Bialka odzielic od zoltek, ubic z cukrem na sztywna piane, w osobnym naczyniu ubic zoltka, wlac do ubitej piany wymieszac. Dodac maki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikaytnie zmksowac, Na koncu dodac wode i olej. Jeszcze raz zmiksowac. Wlac do formy wysmarowanej tluszczem i upiec w temp 200 st. ok 40 min. Ostudzic. Galaretki rozpuscic w 1 1/2 szkl wody i ostawidz do stezenia. Czekolade strkowac na uzych oczkach. podzielic na dwie czesci. Smietane ubic z cukrem pudrem, dodac serki, i powoli herbate caly czas miksujac, a na koniec galaretke tezaca. Gdy masa zacznie sie robic sztywna wsypac pierwsza czesc startej czekoladdy. Delikatnie wymieszac. Wylozyc mase na biszkopt. I posypac starta czekolada, schlodzic. Smacznego.