mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Biszkopt z masą rabarbarową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest lekkie, orzeźwiające no i mocno rabarbarowe:)

Biszkopt z masą rabarbarową

Składniki:

Biszkopt z masą rabarbarową

 

 

  • Mus rabarbarowy:

 

  • ok. 1 kg rabarbaru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki wody

 

 

 

  • Dodatkowo: kilka kostek czekolady

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą rabarbarową
Mus rabarbarowy: Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki, włożyć do rondelka, wsypać cukier i zalać wodą. Gotować aż rabarbar przetworzy się w papkę, dodać wtedy galaretkę w proszku, dobrze wymieszać, zdjąć z ognia.

Bita śmietana: Śnieżki ubić na zimnym mleku, dodać rozpuszczoną w 1/4 szkl. gorącej wody ostudzoną żelatynę. Wymieszać.

Biszkopt nasączyć kilkoma łyżkami masy rabarbarowej. Wylać tężejącą resztę masy. Schłodzić. Wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch udekorować startą czekoladą.