Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Biszkopt z masą śmietanowo-jogurtową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam bitą śmietanę, ale żeby była mniej kaloryczna i "lżejsza" dodaję jogurt. Na wierzch ciasta dałam maliny, ale mogą być też jagody, poziomki, winogrona itp.

Biszkopt z masą śmietanowo-jogurtową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Biszkopt z masą śmietanowo-jogurtową

Biszkopt

Masa

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 4 łyżki cukru pudru

owoce

Sposób przygotowania:

Biszkopt z masą śmietanowo-jogurtową
Z jajek oddzielić białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać porcjami cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Ciasto wystudzić.

Rozpuścić galaretkę w szklane wody. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodawać porcjami jogurt ciągle miksując. Na koniec dodać wystudzoną galaretkę i wymieszać.

Wylać masę na wystudzone ciasto. Na wierzch położyć owoce. 
Biszkopt z masą śmietanowo-jogurtową
Upieczony biszkopt. Z wierzchu starłam trochę ciasta aby lepiej trzymała się masa. Tymi okruszkami obsypałam boki ciasta

Tagi:

biszkopt