Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Biszkopt z mleczną pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest to typowe ciasto z bitą śmietaną, a w końcu ze śmietany zrobiło się mleczna pianka.

Biszkopt z mleczną pianką

Składniki:

Biszkopt z mleczną pianką

 

  • jajka - 4 szt
  • mąka - 16 dag
  • cukier - 16 dag
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 litr
  • cukier - 1 szkl
  • żelatyna - 5 dag
  • galaretki owocowe - 3 opak
  • tłuszcz - do formy

Sposób przygotowania:

Biszkopt z mleczną pianką
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę. Wymieszać, upiec biszkopt. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę uprzednio wymieszaną z odrobiną wody, aby napęczniała. Całość wymieszać, pozostawić do stężenia. Galaretki - jedna agrestowa, druga wiśniowa, - rozpuścić z mniejszą ilości wody, niż pisze na opakowaniu. Gdy stężeją pokroić je w kostkę. Gdy mleczna pianka zacznie krzepnąć, wymieszać z kostkami galaretki. Całość wyłożyć na biszkopt. Rozpuścić trzecią galaretkę - pomarańczową, zalać cały placek. Ewentualnie można wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą i przybrać wg własnego pomysłu - tak ja ja to zrobiłam.