aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Biszkopt z musem gruszkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lekkie i dietetyczne ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)

Biszkopt z musem gruszkowym

Składniki:

Biszkopt z musem gruszkowym

 

  • Biszkopt:
  • · 6 jajek
  • · 1/2 szklanki cukru
  • · 3/4 szklanki mąki
  • · 2 łyżki kakao
  • · 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Mus gruszkowy:
  • · 1,5 kg gruszek
  • · 50 g żelatyny
  • · 200 ml soku gruszkowego

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem gruszkowym
Biszkopt: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając, powoli dodawaj cukier i żółtka. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Delikatnie mieszając drewnianą łyżką stopniowo dodawaj mąkę. Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez 20-30 min. Po wystygnięciu, przekrój na dwa placki. Mus gruszkowy: Gruszki obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do garnka, podlej sokiem i chwilę podgotuj (ok 10-15 min). Miękkie owoce zmiksuj blenderem na gładki mus. Odstaw do wystygnięcia. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i dodaj do gruszek. Kiedy masa zacznie tężeć wyłóż na biszkopta, przykryj drugą częścią i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygła. Gotowe ciasto można ozdobić polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.