madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Biszkopt z musem rabarbarowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na małą blaszkę, jeśli pieczemy na dużej wyjdzie bardzo niski

Biszkopt z musem rabarbarowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z musem rabarbarowym

 

  • biszkopt z 3 jaj
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 10 dag cukru
  • 1 galaretka zielona lub żółta
  • 1 kubek śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Biszkopt z musem rabarbarowym
Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie wkładamy do garnka zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozgotuje i powstanie mus. W gorącym musie rozpuszczamy galaretkę i mieszamy, aby nie było grudek. Gdy trochę przestygnie rozsmarowujemy na biszkopcie i pozostawiamy do zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w troszkę gorącej wody i odstawiamy. Kremówkę ubijamy na sztywna pianę razem z cukrem pudrem i wlewamy przestudzoną i lekko gęstniejącą żelatyną. Śmietanę kładziemy na biszkopcie posmarowanym musem, Odstawiamy najlepiej do lodówki aby stężała.
Biszkopt z musem rabarbarowym
Umyty rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki
Biszkopt z musem rabarbarowym
Rabarbar gotujemy z cukrem aż powstanie mus
Biszkopt z musem rabarbarowym
Mus rabarbarowy z rozpuszczoną w nim galaretką układamy na biszkopcie
Biszkopt z musem rabarbarowym
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru

Tagi:

biszkopt