Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszysty i bardzo delikatny biszkopt pieczony ze świeżymi truskawkami które znajdą się na wierzchu jeśli odwrócisz ciasto do góry nogami :)

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami

Przygotowanie ciasta:

Biszkopt z truskawkami
Białka do biszkoptu ubite na sztywną pianę

Żółtka oddzielić dokładnie od białek, do białek wsypać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, stopniowo ciągle miksując dosypywać cukru i miksować dopóki nie powstanie lśniąca piana.

Następnie ciągle ubijając wlewać roztrzepane widelcem żółtka, potem ciągle miksując dodać obie przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na końcu wlać olej.

Masa w blaszce:

Biszkopt z truskawkami
Masa biszkoptowa w formie przed ułożeniem truskawek

Całość przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (24x36 cm)

Pieczenie ciasta:

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami przed upieczeniem w piekarniku

Umyte, pokrojone w plasterki truskawki wyłożyć na cieście (utopią się w nim).

Całość piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku, ciasto po ostudzeniu można odwrócić do góry nogami. Smacznego!