monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i lekkie ciasto biszkoptowe przełożone masą jogurtowa w której zostały zatopione świeże truskawki .

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • Dodatkowo:
  • Truskawki
  • 2 galaretki
  • 250 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia . Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 26 cm .Piec ok.30 min. w 180C ,ostudzić i przekroić na dwa placki.

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody , ostudzić i wymieszać z jogurtem ,wstawić do lodówki by zaczęło tężeć.

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Na pierwszym placku układamy truskawki jedna koło drugiej zalewamy je tężejącą galaretką i kładziemy drugi placek , wstawiamy do lodówki by dobrze stężało . przed podaniem wierzch posypujemy cukrem pudrem.