zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sezon truskawkowy się zaczął i truskawki są jeszcze dość drogie to nie można im się oprzeć. Dziś upiekłam biszkopt - prosty ale jaki smaczny.

Biszkopt z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

 

  • 4 jajka ( M )
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 400 g truskawek
  • Dodatkowo :
  • cukier puder
  • mąka do obtoczenia truskawek

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Białka oddzielić od żółtek a potem białka ubić na sztywno z obydwoma cukrami. Następnie dodać żółtka i połączyć je z pianą. Gdy masa jajeczna będzie połączona przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i odszypułkowane truskawki obtoczyć w mące i rozłożyć na cieście. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Biszkopt z truskawkami
Etap 1 Najpierw przygotwac ciasto biszkoptowe
Biszkopt z truskawkami
Etap 2 Potem rozłożyć obtoczone w mące truskawki
Biszkopt z truskawkami
Etap 3 Biszkopt upiec i po upieczeniu wystudzić
Biszkopt z truskawkami
Etap 4 Na koniec cisto posypac cukrem pudrem