madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Biszkopt z truskawkową pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lekkie biszkoptowe ciasto przełożone puszystą pianką z dużą ilością truskawek, posypane cukrem pudrem.

Biszkopt z truskawkową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z truskawkową pianką

 

  • Biszkopt
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • Masa
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 śnieżka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • Do dekoracji
  • cukier puder
  • listki mięty
  • truskawki

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkową pianką
Biszkopt Do miski miksera wlewamy białka oddzielone od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cały czas ubijając cukier i cukier waniliowy oraz żółtka.Do jajecznej piany przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25- 30 minut. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na dwa krążki. Masa Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć, śnieżkę ubijamy na sztywno z zimnym mlekiem i bardzo powoli ze sobą łączymy.Do powstałej pianki dodajemy truskawki i mieszamy. Na talerzu układamy jeden krążek biszkopta i nakładamy masę, następnie przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy. Wierzch posypujemy obficie cukrem pudrem, a także dekorujemy listkami mięty i truskawkami.
Biszkopt z truskawkową pianką
Do ubitej piany z cukrem dodajemy żółtka
Biszkopt z truskawkową pianką
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki
Biszkopt z truskawkową pianką
Do powstałej pianki dodajemy pokrojone truskawki
Biszkopt z truskawkową pianką
Na jednym krążku układamy piankę z owocami

Tagi:

biszkopt