katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Biszkopt z wkładką kokosową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto dobre dla gości i do kawki z przyjaciółmi. Moim gościom smakowało.

Biszkopt z wkładką kokosową

Składniki:

Biszkopt z wkładką kokosową

 

  • Biszkopt

 

  • jajka 4 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • mąka 1 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • woda 2-3 łyżki

 

  • Wkładka

 

  • białka 6 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • wiórki kokosowe 3/4 szkl
  • mak sypki 3/4 szkl
  • mąka 1 łyżka z czubkiem
  • woda 2-3 łyżki

 

  • Krem

 

  • budyń śmietankowy 2 op
  • mleko 3 szkl
  • cukier 2-3 łyżki
  • biszkopty
  • poncz
  • masło 1,5 kostki

Sposób przygotowania:

Biszkopt z wkładką kokosową
Biszkopt. Jajka wybijamy ,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy.

Wkładka z wiórkami i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę, cukier, wiórki, mak i mąkę .Przekładamy masę do blaszki takiej wielkości jak pieczony był biszkopt. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.

Czy ciasto jest upieczone najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasto studzimy.

Krem. Na mleku gotujemy budyń z cukrem i studzimy. Dobrze wystudzony miksujemy albo ucieramy z masłem.

Składamy ciasto. Biszkopt lekko nasączmy i smarujemy częścią kremu. Przykrywamy ciastem z kokosem i smarujemy resztą kremu. Biszkopty moczymy w ponczu albo alkoholu i układamy na kremie. Całość można polać polewą czekoladową. Ciasto dobrze chłodzić. 

Tagi:

ciasto kokos