Biszkopt ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

soczysty biszkopt ze śliwkami

Biszkopt ze śliwkami

Składniki:

Biszkopt ze śliwkami

 

  • Składniki:
  • 4 pełne łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • sok
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 80 dag śliwek

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze śliwkami
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier.Do ubitej piany dodać żółtka,otartą skórkę z cytryny,partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Śliwki starannie umyć,przekrajać na pół,wyjąć pestki.Przełożyć ciasto na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę.Piec w temperaturze 180s.c około 25 minut do lekkiego zarumienienia.Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.