aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatny biszkopt przełożony aksamitną masą karpatkową z dodatkiem Delicji i soczystych brzoskwiń, a wszystko polane chłodną rozpływającą się w ustach galaretką.

Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką

 

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA KARPATKOWA:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 0,5 litra mleka
  • 1 margaryna

 

  • DODATKOWO:
  • 1 op. Delicji brzoskwiniowych
  • 0,5 kg brzoskwiń
  • 1 galaretka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką
BISZKOPT: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie miksujemy, aż powstanie kremowa masa. Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 25 minut. Studzimy. Kroimy na dwa placki.

MASA KARPATKOWA: Budyń gotujemy na pół litrze mleka. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dokładnie miksujemy z margaryną na jednolitą masę. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.

PRZEŁOŻENIE: Na dolny placek wykładamy 2/3 masy karpatkowej. Na masie układamy delicje czekoladą do góry. Lekko wciskamy je w masę i przykrywamy drugim plackiem. Następnie wykładamy pozostałą część masy. Układamy na niej obrane ze skórki i przekrojone na pół brzoskwinie. Wierzch ciasta zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia galaretki.
Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką
Upieczony biszkopt dzielimy na dwa placki. Na jednego wykładamy 2/3 masy karpatkowej.
Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką
Na masie układamy Delicje czekoladą do góry.
Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką
Delicje przykrywamy drugim plackiem. wykładamy na niego pozostałą masę i połówki brzoskwiń.
Biszkoptowa delicja z brzoskwiniami i galaretką
Wierzch zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ciasto na kilka godzin do lodówki.