Biszkoptowa pisanka

Biszkopty « poprzedni | następny »
PaniTereska - Przepis na: Biszkoptowa pisanka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Biszkoptowa pisanka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Słodki symbol świąt wielkanocnych


trudność: trudne
czas:

Biszkoptowa pisanka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 125 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krem:
  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 Krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
  • 100 g masła
  • 250 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30% tł.
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • 1 Polewa gotowa de Luxe cytrynowa Dr. Oetkera

Biszkoptowa pisanka - PRZYGOTOWANIE:

Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu ściąć kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka. Ścinki ciasta drobno pokruszyć. Biszkopt przekroić poziomo na połowę. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę kremu rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem równomiernie rozłożyć pokruszone ciasto. Schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubić na sztywno. Połowę masy śmietanowej rozłożyć na pokruszonym torcie, przykryć drugim spodem. Wierzch tortu posmarować pozostałą częścią masy śmietanowej. Boki oraz wierzch tortu udekorować pozostałą częścią kremu toffi. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na duży płaski talerz i cienko rozsmarować. Po zastygnięciu zeskrobać za pomocą noża na wiórki i obsypać boki jajka. Boki można również udekorować drobno posiekanymi orzechami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkoptowa pisanka (strona 1 z 1)  
mysliwa

mysliwa
offline

2009-04-06 23:15
Pomyslowa dekoracja :)
Skomentuj
Oceń:
0
Persik

Persik
offline

2009-04-07 22:27
mam wrażenie jakbym czytała przepis z opakowania proszku do pieczenia albo innego produktu tej firmy
Skomentuj
Oceń:
0
Regina51

Regina51
offline

2009-04-09 07:03
Fajna pisanka
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2012-11-02 17:48
Super ciasto,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Serowe ciasto z brzoskwiniami Duuuży Michałek Zebra z brzoskwiniami
Rolada biszkoptowa z jabłkami od Zbysiowej Sernik ze śliwkami Rolada z brzoskwiniami
Ciasto Kinder Pingui Sernik na zimno Sernik składany
Malinowy torcik Rolada z białą czekoladą i ciastecz. brzoskwinią Czekoladowa wisienka

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane