Biszkoptowa pisanka

Biszkopty « poprzedni | następny »
PaniTereska

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1
Biszkoptowa pisanka
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Słodki symbol świąt wielkanocnych


trudność: trudne
czas:

Biszkoptowa pisanka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 125 g cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 125 g mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Krem:
  • 300 ml zimnego mleka
  • 1 Krem do tortów o smaku toffi Dr. Oetkera
  • 100 g masła
  • 250 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30% tł.
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Do dekoracji:
  • 1 Polewa gotowa de Luxe cytrynowa Dr. Oetkera

Biszkoptowa pisanka - PRZYGOTOWANIE:

Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru na sztywną pianę i dodać do ubitych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Po upieczeniu i ostudzeniu z biszkoptu ściąć kawałki boków tak, aby biszkopt był w kształcie jajka. Ścinki ciasta drobno pokruszyć. Biszkopt przekroić poziomo na połowę. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Krem wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę kremu rozsmarować na spodzie ciasta. Na krem równomiernie rozłożyć pokruszone ciasto. Schłodzoną śmietankę ubić krótko mikserem. Śmietan-fix wymieszać z cukrem pudrem, wsypać do śmietany i ubić na sztywno. Połowę masy śmietanowej rozłożyć na pokruszonym torcie, przykryć drugim spodem. Wierzch tortu posmarować pozostałą częścią masy śmietanowej. Boki oraz wierzch tortu udekorować pozostałą częścią kremu toffi. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na duży płaski talerz i cienko rozsmarować. Po zastygnięciu zeskrobać za pomocą noża na wiórki i obsypać boki jajka. Boki można również udekorować drobno posiekanymi orzechami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Biszkoptowa pisanka (strona 1 z 1)  
mysliwa

mysliwa

2009-04-06 23:15
Pomyslowa dekoracja :)
Skomentuj
Oceń:
0
Persik

Persik

2009-04-07 22:27
mam wrażenie jakbym czytała przepis z opakowania proszku do pieczenia albo innego produktu tej firmy
Skomentuj
Oceń:
0
Regina51

Regina51

2009-04-09 07:03
Fajna pisanka
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta

2012-11-02 17:48
Super ciasto,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Biszkopt z masą kawową Ciasto z budyniem malinowym Rolada śmietankowa
Rolada z masą kefirową Ciasto Kubuś wg kasienki Ciasto Bawole oczy
Ciasto czekoladowe Roladki kaczuszki Zwariowany przekładaniec
Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Kakaowe ciasto z masą serkową Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane