gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Biszkoptowe kokosanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybkie, łatwe i bardzo smaczne biszkoptowe kokosanki. Wymyślił je mój synek. Polecam - smakowały całej mojej rodzinie.

Biszkoptowe kokosanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowe kokosanki

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe kokosanki
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie puszysta. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy. Zimny biszkopt kroimy w małe prostokąty. Czekolady łamiemy i wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Biszkoptowe prostokąty smarujemy lub maczamy z każdej strony w czekoladzie. Na koniec posypujemy je wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Biszkoptowe kokosanki
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy, aż piana będzie puszysta.
Biszkoptowe kokosanki
Masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.
Biszkoptowe kokosanki
Zimny biszkopt kroimy w małe prostokąty.
Biszkoptowe kokosanki
Czekolady łamiemy i wrzucamy do miski, dodajemy oliwę i mieszając rozpuszczamy w kąpieli wodnej.