SUPERPRZEPIS

Biszkoptowe trio owocowe z galaretką

  • 7
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Biszkoptowe trio owocowe z galaretką

Idąc za ciosem sezonowych owoców stworzyłam kolejne ciacho. Ty razem wykorzystałam nie tylko borówki ale także śliwki morelki i dostępne cały rok banany.

Składniki:

Biszkoptowe trio owocowe z galaretką

 

  • Na kwadratową blaszkę o boku 24cm

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Krem borówkowy:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 serek mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g borówki amerykańskiej
  • 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa

 

  • Dodatkowo:
  • 4 duże lub 5 mniejszych bananów
  • ok 10 śliwek (morelek)
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 łyżki margaryny do wysmarowania formy
  • 2 łyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe trio owocowe z galaretką

Biszkopt

Biszkoptowe trio owocowe z galaretką
Z podanych składników pieczemy biszkopt i przekrawamy go na 2 blaty

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka a następnie sypkie składniki: przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (spód oraz boki) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) formy. Pieczemy ok 25 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st C. Przekładamy na tackę i pozostawiamy do przestudzenia. Zimny kroimy wzdłuż na 2 blaty.

Krem

Biszkoptowe trio owocowe z galaretką
Śmietankę ubijamy a na końcu dodajemy zblendowane owoce

Przed przygotowaniem biszkoptu rozpuszczamy 1 galaretkę jagodową lub wiśniową w 1/2 szklanki wrzącej wody i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w ok 750 ml wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a następnie zblendowane borówki. Do gotowej masy dolewamy zimną, a nawet tężejącą już galaretkę jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce.

Przełożenie

Biszkoptowe trio owocowe z galaretką
Blaty przełożyć kremem, w pierwszy krem wcisnąć połówki bananów a na drugim ułożyć śliwki

Pierwszy płat biszkoptu włożyć z powrotem do formy. Wyłożyć ok 1/3 kremu borówkowego i poukładać koło siebie przecięte wzdłuż połówki bananów. (Nie muszą być ciasno koło siebie). Przykrywamy kolejną porcją kremu. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Dociskamy. Wykładamy ostatnią porcję masy, układamy ćwiartki wypestkowanych śliwek i zalewamy tężejącą galaretką agrestową. Schładzamy minimum kilka godzin w lodówce, a najlepiej całą noc.


Tagi:

biszkopt