julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto biszkoptowe z kremem śmietankowym, ananasami i migdałami - delikatne w smaku idealne też dla dzieci.

Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek rozm. M
  • 16 g cukru waniliowego Gellwe
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru Słodka łyżeczka
  • Krem śmietankowy z ananasami i migdałami:
  • 120 g bitej śmietany w proszku Dr. Oetker
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 455 g ananasów z puszki
  • 100 g kawałków migdałów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 45 g ananasów z puszki
  • 100 g wiórków kokosowych Atco

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem
Biszkopt:

Jajka wbić do miski, dodać cukry. Ubić do białości i powoli dodawać mąkę - dalej ubijać. Przełożyć do tortownicy z dnem wysmarowanym margaryną i posypaną bułką tartą. Piec ok. 25 minut w 160 stopni. Wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na pół.



Krem śmietankowy z ananasami i migdałami:

Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać bite śmietany w proszku i wymieszać. Całość ubić mikserem do uzyskania pożądnej konsystencji. Ananasy pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kremu. Wsypać cukier puder zmieszany z migdałami i delikatnie wymieszać.





Połówkę biszkopta stroną przekrojoną posmarować kremem formując kopułę i posypać wiórkami kokosowymi. Połówki ananasów przekroić na pół i położyć na wiórki kokosowe. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Smacznego :)
Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem
Pieczemy jasny biszkopt
Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem
mleko wlewamy do miski
Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem
wsypujemy bitą śmietanę w proszku
Biszkoptowe z kremem, ananasem, migdałem
Do ubitej śmietany dodajemy ananasy