SUPERPRZEPIS

Biszkoptowe ze śliwkami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Biszkoptowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Banalnie proste ciacho, które nie może się nie udać. Smakuje wszystkim, lukier przełamuje kwaskowatość śliwek.

Składniki:

Biszkoptowe ze śliwkami

 

  • 6 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżeczka cukru z wanilią
  • 6 łyżek oleju
  • 15 -20 śliwek ( zależy od wielkości)
  • Cukier puder i woda do przygotowania lukru

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ze śliwkami
Blaszkę (32 x 22) wykładam papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki przecinam na połówki i układam na wysmarowanym margaryną papierze , cięciem w dół . Następnie przygotowuję ciasto . Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukry . Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką , na koniec wlewam olej i delikatnie łączę całość. Ciastem zalewam śliwki . Wstawiam do gorącego piekarnika, piekę 50 minut w temp. 170 st. C Upieczone ciasto wykładam na deskę do góry śliwkami, ściągam ostrożnie papier do pieczenia. Po wystudzeniu polewam lukrem i ozdabiam słodkimi perełkami.
Biszkoptowe ze śliwkami
Blaszkę (32 x 22) wykładam papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki przecinam na połówki i układam na wysmarowanym margaryną papierze , cięciem w dół
Biszkoptowe ze śliwkami
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukry . Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką , na koniec wlewam olej
Biszkoptowe ze śliwkami
Wstawiam do gorącego piekarnika, piekę 50 minut w temp. 170 st. C
Biszkoptowe ze śliwkami
Upieczone ciasto wykładam na deskę do góry śliwkami, ściągam ostrożnie papier do pieczenia.