ilka222

ilka222

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Biszkoptowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Proste ciasto z masą jabłkowo-galaretkową

Biszkoptowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Biszkoptowiec

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • galaretka rubinowa
  • paczka biszkoptów okrągłych
  • 2 galaretki ametystowe

Sposób przygotowania:

Biszkoptowiec
Przygotować biszkopt: Ubić białka, dodać cukier, żółtka, następnie wymieszać z mąka zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na posmarowana tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, piec w temp. 160 C około 15 minut. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.Galaretki ametystowe zalać wrzątkiem.Przygotować masę jabłkowo-galaretkową: Umyte i obrane jabłka utrzeć na tarce z dużymi otworami, włożyć do garnka, prażyć chwilę z cukrem, po czym dodać galaretkę rubinową w proszku, chwilkę jeszcze prażyc, pozostawić do ostygnięcia.Tężejącą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki na chwilę, ułożyć biszkopty i wylać galaretkę, wstawić do lodówki.
Biszkoptowiec
Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt, po czym ułożyć biszkopty
Biszkoptowiec
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto i wstawić do lodówki