gosia79z

gosia79z

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

biszkoptowo-wiśniowo-śmietankowy mix

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przekładaniec mojego pomysłu, ale polecam, bo ciacho niebo w gębie.

biszkoptowo-wiśniowo-śmietankowy mix

Składniki:

biszkoptowo-wiśniowo-śmietankowy mix

 

  • Na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Na galaretkę wiśniową
  • litrowy słoik drylowanych wiśni w kompocie
  • 1 szkl wody
  • 2 galaretki wiśniowe

 

  • Na krem śmietankowy:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukry
  • litr mleka
  • 30 dag masła, lub margaryny typu RAMA
  • 0,75 szkl cukru pudru

 

  • Na kokosową posypkę
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżek cukru
  • czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

biszkoptowo-wiśniowo-śmietankowy mix
Biszkopt.Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie po jednym żółtku, całość miksować kilka minut, na koniec dodać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać.Piec w dużej, prostokątnej blesze 30 minut w temp. 180 stopni. Wiśnie w kompocie zagotować z wodą, dodac 2 galaretki, wymieszać.Odstawić do wystudzenia. Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale nie dodawać cukru.Margarynę miksować z cukrem pudrem kilka minut, następnie dodawać po łyżce wystudzony budyń. Na patelni roztopić mało dodać wiórki wymieszane z cukrem, energicznie mieszać do uzyskania złotego koloru. Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę wiśniową, włożyć do lodówki by całkiem stężała, na nią wyłożyć krem budyniowy, na krem kokosową posypkę.Dobrze schłodzić.Smacznego.