anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Biszkoptowy kopiec kreta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo dobre ciasto. Moja mama, która nie za bardzo lubi aż tak słodkie ciasta, ale to przypadło jej do gustu bardzo.

Biszkoptowy kopiec kreta Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Biszkoptowy kopiec kreta

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 600 ml śmietany 30%
  • 3 śmietan fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 banany

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy kopiec kreta
Czekoladę pokruszyć na mniejsze kawałki i wraz z mlekiem dać na palnik. Podgrzewać i mieszać aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem. Ciepłe odstawić do ostudzenia.

Białka ubić, dodać cukier. Następnie wmieszać mikserem żółtka. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i wymieszać łyżką. Wmieszać roztopioną czekoladę.

Tak powstałą masę wstawić do tortownicy i piec ok. 25 min w 180 st. Po tym czasie wyjąć, ostudzić.

Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy. Na wysokość 5 mm, 1 cm od boków wyciąć odrobinę ciasta.

Takie ciasto (odkrojone) pokruszyć najdokładniej jak się da.

Śmietanę 30% ubić, dodać śmietan fixy i cukier puder. Odrobinę masy wyłożyć do dziury ciasta, dać na nią pokrojone wzdłuż banany, wyłożyć pozostałość masy śmietanowej, starając się uformować kopiec.

Posypać pokruszoną wcześniej częścią biszkopta. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Biszkoptowy kopiec kreta
Na sam początek przygotować ciasto biszkoptowe.
Biszkoptowy kopiec kreta
Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
Biszkoptowy kopiec kreta
Przygotowaną wcześniej śmietanę i wyłożyć na ciasto.
Biszkoptowy kopiec kreta
Pokruszone ciasto wyłożyć na kopiec równomiernie.
Biszkoptowy kopiec kreta
Biszkoptowy kopiec kreta- bardzo dobre ciasto
Biszkoptowy kopiec kreta
Biszkoptowy kopiec kreta- bardzo dobre ciasto