lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

SUPERPRZEPIS

Biszkoptowy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobry placek biszkoptowy z jabłkami. Smacznego!

Biszkoptowy z jabłkami

Składniki:

Biszkoptowy z jabłkami

 

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki
  • bułka tarta
  • tłuszcz do wysmarowania
  • MASA:
  • 1 kg jabłek
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Biszkoptowy z jabłkami
Białka bardzo dokładnie ubijamy z cukrem. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i całość jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec dodajemy do tego przesianą wcześniej mąkę. Do tego dodajemy również proszek. Ciasto wlewamy do tortownicy, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu ciasto przekrajamy na dwie części, żeby powstały dwa krążki. Środek wypełniamy masą jabłkową.
MASA: Jabłka musimy bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki i przekroić na pół, żeby wyciąć gniazda nasionek znajdujące się w środku. Obrane i oczyszczone jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka podduszamy na ogniu, a następnie odstawić, żeby ostygły. Do ostudzonych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową ( galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z mniejszą ilością wody).

Upieczony placek posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!