aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Bita śmietana z polewą truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam taki deser ze świeżymi truskawkami. Jest on niezwykle delikatny, a to za sprawą puszystej bitej śmietany. Polecam na słodkie letnie popołudnie.

Bita śmietana z polewą truskawkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bita śmietana z polewą truskawkową

 

 

Sposób przygotowania:

Bita śmietana z polewą truskawkową
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy ze śmietan fixem. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder i ubijamy aż śmietana będzie lśniąca i sztywna. Po ubiciu wkładamy ją na 30 minut do lodówki. Truskawki myjemy i przekładamy do wysokiego kubka, dodajemy cukier. Miksujemy je za pomocą blendera. Do salaterek wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego lub woreczka schłodzoną bitą śmietanę. Wierzch polewamy przygotowaną polewą truskawkową. Deser możemy od razu podawać gościom lub trochę schłodzić, gdy na dworze doskwiera nam upał.
Bita śmietana z polewą truskawkową
Ubitą śmietanę wraz ze śmietan fixem i cukrem pudrem przekładamy do rękawa cukierniczego lub woreczka.
Bita śmietana z polewą truskawkową
Do salaterek wyciskamy w fantazyjny sposób ubita śmietanę.
Bita śmietana z polewą truskawkową
W wysokim kubku blandujemy truskawki z cukrem.
Bita śmietana z polewą truskawkową
Gotową polewą truskawkową polewamy ubitą śmietanę.