Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bitki wieprzowe są równie smaczne jak wołowe, często u nas goszczą na stole. Mięso jest kruche i delikatne.

Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików
Suszone grzyby zalać wodą i moczyć przez noc. Następnego dnia gotować do miękkości przez ok. 30 min. Wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, a powstały wywar zostawić do podlania mięsa. Schab pokroić w cienkie 1-1,5 cm plastry. Rozbić. Doprawić solą i pieprzem z dwóch stron. Rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Cebulkę pokroić i można wrzucić, aby zeszkliła się razem z bitkami. (Ja podsmażałam osobno, a potem wszystko dusiłam w Multicookerze, tylko dlatego, ze patelnia ma większą powierzchnię do podsmażania). Do mięsa i cebulki dodać pokrojone grzyby, zalać wodą w której były gotowane. Dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz trochę soli i pieprzu. Dusić przez ok.1 godz, (aż mięso będzie kruche) Jeśli zajdzie potrzeba można dolać trochę wody. Pod koniec duszenia zagęścić mąką, a jeśli wolimy jaśniejszy i bardziej kremowy sos proponuję dodać trochę śmietany.
Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików
Etap 1 Mięso pokroić, rozbić i doprawić.
Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików
Etap 2 Ugotowane grzyby pokroić w mniejsze kawałki.
Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików
Etap 3 Schab podsmażyć z obu stron, tak aby się przyrumienił.
Bitki schabowe w sosie z suszonych borowików
Etap 4 Mięso, cebulkę i grzyby zalać wywarem i dusić.