sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

Bitki schabowe z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł w mojej kuchni)

Bitki schabowe z ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki schabowe z ananasem

 

  • Składniki na 2 osoby:
  • 4 bitki wieprzowe od schabu bez kości
  • 8 plasterków świeżego ananasa, grubości 1 cm
  • 1 łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia
  • 1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe z ananasem
Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać bitki i posypujemy je posiekanymi ziołami. Bitki solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące z każdej strony. Smażymy na chrupko na patelni około 4 minuty z każdej strony. Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami. W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min.
Bitki schabowe z ananasem
Bitki solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące z każdej strony. Smażymy na chrupko na patelni około 4 minuty z każdej strony.
Bitki schabowe z ananasem
Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać bitki i posypujemy je posiekanymi ziołami.
Bitki schabowe z ananasem
Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami.
Bitki schabowe z ananasem
W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki.