SUPERPRZEPIS

Bitki w grzybowym sosie

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Bitki w grzybowym sosie Więcej zdjęć (5)

Nie ma dla mnie bardziej ,,pociągającego" zestawu aromatów i smaków niż mięso duszone w sosie z suszonych grzybów .

Składniki:

Bitki w grzybowym sosie

 

  • 20-25 dag polędwicy wieprzowej
  • 4 szalotki
  • garść suszonych grzybów ( podgrzybki, maślaki , kozaki albo co by było najwspanialsze -borowiki)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 listek laurowy
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • szczypta pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • mąka do oprószenia
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Bitki w grzybowym sosie
Grzyby zalać szklanka wrzątku i zostawić na 15 minut. Pokroić w piórka obrane szalotki. Umyć polędwicę* . Usunąć błonę ( to sie chyba nazywa powięź ). Pokroić na 6 kawałków . Każdy przycisnąć dłonią z ,, góry" tak by sie rozpłaszczył , a następnie delikatnie ( przez folię by nie rozerwać włókien) rozklepać tłuczkiem do mięsa. Posypać szczyptą soli i pieprzu. Oprószyć mąką. Strzepnąć jej nadmiar. Na patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć bitki na rumiano z obu stron.



Przełożyć mięso do garnka. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić szalotki , gałązkę rozmarynu i pieprz ziarnisty. Zeszklić mieszając. Przełożyć do mięsa.



Na patelnię wlać grzyby namoczone w wodzie i zagotować - zmniejszyć gaz i gotować 5 minut. Przelać do garnka z mięsem. Dolać szklankę wody. Dorzucić listek laurowy , szczyptę soli . Dusić do miękkości bitek i grzybów na małym gazie. Sos powinien się zgotować o połowę , a cebula prawie rozgotować. Usunąć rozmaryn i listek laurowy ( pieprz ziarnisty w miarę możliwości też ). Kwaśną śmietanę zahartować dodając do niej po łyżce gorący sos . Dodać do garnka- wymieszać - nie gotować. Podawać z kaszą na sypko lub kopytkami. * Dla mnie cała polędwica jest za duża na 2 osoby . Dziele ja więc na pół i węższy koniec robie inaczej - przeważnie gotowana w jakimś sosie ( wywar z gotowania mam na zupę , a warzywa na sałatkę)
Bitki w grzybowym sosie
Mieso pokroić i rozbic na bitki -posolic i posypać pieprzem - oprószyc mąką
Bitki w grzybowym sosie
Podsmażyć mięso na patelni na rumiano z obu stron
Bitki w grzybowym sosie
Przełożyc do garnka -dodać cebulę-grzyby -zalać woda i dusić
Bitki w grzybowym sosie
Gotowe bitki zaciągnąć mąka i doprawić do smaku

Tagi:

grzyby