beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Bitki w  sosie marchewkowo-cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Bitki w  sosie marchewkowo-cebulowym

Składniki:

Bitki w  sosie marchewkowo-cebulowym

 

  • mięso wieprzowe bez kości 1  kg,
  • 80 g mąki,
  • 300 g cebuli,
  • 300 g marchwi,
  • 100 g smalcu,
  • 100 g pietruszki,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki w  sosie marchewkowo-cebulowym
Warzywa umyć, obrać i  opłukać, następnie pokroić w  kostki. Umyć mięso i  pokroić na cztery kawałki, starannie je rozbić, posolić, obtoczyć w  mące i  usmażyć na gorącym tłuszczu. Pokroić obraną cebulę w  plastry i  podsmażyć na tłuszczu. Bitki umieścić w  garnku, dodać warzywa z  cebulą i  dolać trochę gorącej gotowanej wody, do smaku dodać sól i  pieprz, następnie dusić do uzyskania miękkości.