Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczny i lekko pikantny sos z mięsem smaczny z pieczywem lub ziemniakami.

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym

 

  • 1 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki smalcu
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka mięsna
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym
Umyte, osuszone mięso pokroić na plastry w poprzek włókien. Zbić tłuczkiem, poprószyć pieprzem, zrumienić na rozgrzanym smalcu. Rumiane przełożyć do rondla, wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, kostkę mięsną i dusić pod przykryciem do miękkości. W pozostałym po pieczeniu mięsa tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, połączyć z mięsem. Do miękkiego mięsa dodać mąkę wymieszaną z mieloną papryką, musztardą, chrzanem i kilkoma łyżkami wody, zagotować. Zdjąć z ognia, połączyć ze śmietanką, doprawić do smaku, wymieszać.
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym
Umyte mięso pokroić na plastry i zbić tłuczkiem
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym
Opruszone pieprzem włożyć na rozgrzany smalec
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym
Rozbite kawałki mięsa smażyć na rumiany kolor
Bitki w sosie musztardowo-chrzanowym
Przełożyć do rondla dodać przyprawy wlać wodę i dusić do miękkości