luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Bitki w sosie własnym z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny pożywny obiadek...

Bitki w sosie własnym z marchewką

Składniki:

Bitki w sosie własnym z marchewką

 

  • 700 gr wieprzowiny od szynki lub karkówki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy gyros
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • kolendra
  • szczypta papryki słodkiej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie własnym z marchewką
Mięso pokroić w plastry i rozbić młotkiem, posolić lekko.
Rozgrzać tłuszcz i przyrumienić szybko wszystkie plastry na ostrym ogniu. Marchewkę pokroić w kawałki i potem wzdłuż na plasterki, cebulę w pół talarki i przyrumienić na tym samym tłuszczu. Na dnie naczynia do duszenia włożyć marchewkę na wierzch mięso i przyrumienioną cebulę.. Posypać przyprawami, patelnię po smażeniu mięsa przelać gorącą wodą i razem z tłuszczem wlać do naczynia z warzywami i mięsem. Przykryć i dusić ok 20 mi. Podać z ryżem i papryką konserwową