Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Bitki wieprzowe w ostrym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Aby sos był łagodniejszy w smaku, paprykę ostrą można zastąpić papryką mieloną słodką.

Bitki wieprzowe w ostrym sosie

Składniki:

Bitki wieprzowe w ostrym sosie

 

  • 1/2 kg mięsa wieprzowego z szynki
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka śmietanki

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w ostrym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, zbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na smalcu z obu stron na złoty kolor, przełożyć do rondla. Do tłuszczu w którym smażyło się mięso wsypać drobno posiekaną cebulę i zeszklić. Następnie dodać sok z cytryny, bazylię, tymianek, wlać szklankę wody i zagotować. Sos połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem około pół godziny. Pod koniec dodać musztardę, chrzan i paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, przyprawić do smaku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą.