anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Bitki wieprzowe w sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Bardzo smaczne bitki,najlepiej smakują z ziemniakami:)

Bitki wieprzowe w sosie

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie

 

  • 1 kg szynki wieprzowej lub chudej łopatki
  • mąka do panierki
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

 

  • 2 cebule
  • 2 ogórki kwaszone
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy typu kucharek
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie
Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w plastry,lekko rozbić,posolić,posypać pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące, usmażyć na 4 łyżkach oleju, na lekko złoty kolor,wyjąć usmażone mięsko na talerzyk. Na tłuszcz po smażeniu mięsa,wrzucić pokrojoną w piórka cebulę,marchewkę w kostkę,por,wszystko zeszklić,ułożyć mięsko,podlać wodą(wody ma być tyle, żeby mięsko było lekko przykryte)dodać listek, przyprawę,majeranek,zmiażdżony czosnek,pieprz ziołowy. Dusić na małym ogniu 15 min,dodać pokrojone w kostkę ogórki i dusić aż mięsko będzie miękkie. Jeżeli sos będzie za mało gęsty,można zagęścić łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie i zagotować. Smacznego.