Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 531]

Bitki wieprzowe w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne i mocno przyprawione bitki, zamarynowane na noc, najlepiej smakują podane z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.

Bitki wieprzowe w sosie własnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie własnym

 

  • łopatka wieprzowa 70 dkg
  • cebula 1 szt
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżka
  • pieprz
  • sól
  • mąka pszenna
  • musztarda 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie własnym
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wkładamy do miski, zasypujemy przyprawami, dodajemy oliwę i musztardę. Mieszamy rękami, tak, aby dokładnie natrzeć mięso marynatą. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy na noc do lodówki. Rozbijamy mięso tłuczkiem i obtaczamy je w mące. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy bitki i podsmażamy je partiami, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka. Do ostatniej partii wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Również przekładamy do garnka, następnie zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu mieszamy, aby mięso nie przywarło. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Mięso oczyszczamy, kroimy na kawałki i zasypujemy przyprawami
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Rozbijamy mięso tłuczkiem i obtaczamy w mące
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni
Bitki wieprzowe w sosie własnym
Przekładamy mięso do garnka razem z cebulą i zalewamy wodą

Tagi:

dania mięsa