pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczonych

Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon

 

  • szynka wieprzowa 50 dag
  • papryka czerwona 3
  • seler 1/3
  • cebula 1
  • bulion wieprzowy 500ml
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • papryka słodka 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon
Papryki czerwone oczyszczamy z ziaren i przekrojone po połowie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy kilkanaście minut w temperaturze 150°C. Wyjmujemy, gdy skórka papryki zacznie się marszczyć, a miejscami lekko przypalać. Upieczone papryki pozbawiamy skórki i drobno siekamy. Szynkę wieprzową kroimy w plastry. Rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Solimy do smaku. Wrzucamy na rozgrzany olej. Na dużym ogniu smażymy z dwóch stron do pierwszych oznak przyrumienienia. Cebulę oraz seler obieramy. Drobno siekamy. Usmażone bitki przekładamy na talerz, a na pozostały tłuszcz wrzucamy cebulę i seler. Smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy paprykę słodką. Mieszamy. Dodajemy posiekaną pieczoną paprykę. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy jeszcze usmażone bitki i wszystko razem smażymy przez kilkanaście minut do zagęszczenia sosu. Pod koniec smażenia dodajemy tymianek. Podajemy z kaszą jęczmienną. Smacznego.
Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon
Obrane papryki pieczemy w piekarniku
Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon
Szynkę kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem
Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon
Seler z cebulą drobno siekamy w maszynie lub ręcznie
Bitki wieprzowe w sosie z papryk pieczon
Pod koniec duszenia do sosu wsypujemy tymianek

Tagi:

szynka papryka