Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bitki wieprzowe w warzywnym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bitki w sosie z warzywami są bardzo smaczne. Można je podać z pieczywem, kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Bitki wieprzowe w warzywnym sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bitki wieprzowe w warzywnym sosie

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w warzywnym sosie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości 1 cm . Lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, wlać 1-1,5 szkl wody, dodać liść laurowy i dusić pod przykryciem do miękkości, (około 35-40 minut.) Do pozostałego po smażeniu mięsa tłuszczu dodać masło, wsypać posiekaną cebulę, czosnek, pieczarki, pokrojone w kostkę papryki i dynię, podsmażyć. 10 minut przed końcem duszenia do mięsa dodać warzywa. Koncentrat pomidorowy i 1 łyżkę mąki wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z miękkim mięsem z warzywami, zamieszać zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ostrą mieloną papryką.
Bitki wieprzowe w warzywnym sosie
Lekko rozbite przyprawione mięso oprószone mąką zrumienić na oleju
Bitki wieprzowe w warzywnym sosie
Pokrojone warzywa podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu