SUPERPRZEPIS

Bitki wołowe w paprykowym sosie

  • 4
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Bitki wołowe w paprykowym sosie Więcej zdjęć (5)

Pyszne delikatne mięso wołowe w aromatycznym sosie.

Składniki:

Bitki wołowe w paprykowym sosie

 

  • 70 dag mięsa wołowego na pieczeń
  • Olej lub smalec do podsmażenia mięsa i cebuli
  • Cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pełne łyżki słodkiej papryki
  • 3 listki laurowe
  • Łyżeczka pieprzu zielonego
  • ¼ łyżeczki płatków chilli
  • 6 kulek ziela ang.
  • Łyżeczka czosnku w granulkach
  • Łyżka zmielonej suszonej włoszczyzny i sól
  • Po łyżeczce imbiru i tymianku
  • Sól
  • Skrobia lub mąka do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe w paprykowym sosie
Mięso na bitki dokładnie myję i dzielę na plastry, każdy rozklepuję tłuczkiem. Obraną cebulę i czosnek kroję w piórka/ plasterki i obsmażam na tłuszczu (u mnie olej z pestek winogron). Jak ciut zmiękną dodaję plastry mięsa, duszę aż włókna się całkiem pozamykają. Wtedy wlewam gorącą wodę i dodaję przyprawy , słodką paprykę, ziele, ang. listki laurowe, zielony pieprz, chilli, i sól . Mięso gotuję około dwóch godzin.



Umytą i pozbawioną pestek paprykę, kroję w kosteczkę i dodaję po półtorej godzinie razem z imbirem i tymianek do gotującego się mięsa.



Na koniec mięso wyciągam, a sos miksuje blenderem, pozostałe kulki ziela ang. wyciągam łyżką cedzakową. Następnie doprawiam do smaku soląi zagęszczam skrobią.



Mięso wykładam na talerz i polewam sosem, podaję z warzywami.
Bitki wołowe w paprykowym sosie
Mięso na bitki dokładnie myję i dzielę na plastry, każdy rozklepuję tłuczkiem
Bitki wołowe w paprykowym sosie
Obraną cebulę i czosnek kroję w piórka/ plasterki i obsmażam na tłuszczu (u mnie olej z pestek winogron).
Bitki wołowe w paprykowym sosie
dodaję plastry mięsa, duszę aż włókna się całkiem pozamykają. Wtedy wlewam gorącą wodę i dodaję przyprawy , słodką paprykę, ziele, ang. listki laurowe, zielony pieprz, chilli, i sól
Bitki wołowe w paprykowym sosie
Umytą i pozbawioną pestek paprykę, kroję w kosteczkę i dodaję po półtorej godzinie razem z imbirem i tymianek do gotującego się mięsa.