Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Bitki wołowe z pomidorami i oregano

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dużo białka, żelaza, beta-karotenu i likopenu

Bitki wołowe z pomidorami i oregano

Składniki:

Bitki wołowe z pomidorami i oregano

 

  • 4 dobrze zbite bitki z chudego mięsa wołowego (4x 100 g)
  • 4 pokrojone w grubą kostkę pomidory z puszki (600 g)
  • 4 całe ząbki czosnku
  • 2 pokrojone w grube plastry cebule (200 g)
  • 2 łyżki (30 g) oleju rzepakowego
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z pomidorami i oregano

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podduś bitki po 2-3 minuty z każdej strony. Lekko posól, dodaj czosnek, cebulę, oregano i pieprz, podlej niewielką ilością wody i duś aż bitki będą miękkie. W razie potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę. Dodaj pomidory i duś jeszcze około 5 minut.


  225 kcal/1 porcję.


Poczytaj o zaleceniach dietetycznych dla osob z cukrzycą.