akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasteczka z makiem- baletki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bitki z makiem (baletki) - małe biszkopty obsypane makiem i przełożone dżemem bądź marmoladą. Przepis znalazłam u pani Doroty z Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam.) Biszkopciki są bardzo delikatne, a dżem/marmolada idealnie się z nimi komponuję.

Ciasteczka z makiem- baletki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasteczka z makiem- baletki

 

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej!)
  • 70g. cukru
  • 70g. mąki pszennej/ tortowej
  • mak do obsypania biszkopcików
  • dżem/ marmolada do przełożenia

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z makiem- baletki
1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę (bardzo ważne, aby piana była sztywna. Będziemy mieć pewność, że biszkopciki się nie rozleją podczas pieczenia.) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę i bardzo delikatnie wmieszać ją do masy. 2. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać okrągłe kształty (dosyć małe) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać makiem. Piec w 180st.C około 8-10 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. 3. Ostudzone biszkopciki przełożyć dżemem/ marmoladą. Smacznego!
Ciasteczka z makiem- baletki
Pieczenie bitków obsypanych makiem- baletek.
Ciasteczka z makiem- baletki
Upieczone i ostudzone bitki przed przełożeniem dżemem/ marmoladą.

Tagi:

jajko jajka mak