Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bitki z szynki wieprzowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam bitki- mięciutkie mięso i aromatyczny sos- to jest to co lubimy .

Bitki z szynki wieprzowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z szynki wieprzowej

 

  • 0,6- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki ( równy kawałek tzw. kulka )
  • garść grzybów suszonych ( krajanki- mieszane )
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 czubate łyżeczki mielonej papryki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki roztartego na miazgę czosnku
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych

 

Sposób przygotowania:

Bitki z szynki wieprzowej
Mięso od szynki pokroić w grube plastry ( w poprzek włókien ) . Lekko rozklepać mięso tłuczkiem do mięsa . Utrzeć przyprawy - 4 łyżki oleju , paprykę , 1/2 łyżeczki pieprzu , miód , roztarty czosnek , powidła .Nacierać mięso kładąc jeden plaster na drugim i wstawiając w zamkniętym pojemniku na pół godziny do lodówki . Pokroić drobno cebule i wsypać do garnka z grubym dnem razem z grzybami . Rozgrzać olej z masłem i rumienić mięso z obu stron ( nie wysmażać ) . Przełożyć razem z tłuszczem od smażenia do garnka z cebulą i grzybami . Na patelni zagotować 1 szklankę wody i przelać do garnka z mięsem . Dolać jeszcze 2 szklanki wody . Dusić ponad godzinę aż mięso będzie miękkie ,a sos zgęstnieje . Doprawić sos do smaku maggi , przyprawami . Jeśli uważamy , że sos jest za mało gęsty możemy go zagęścić mąką . Podaję z kaszą , kluskami na parze , kopytkami , puree ziemniaczanym .
Bitki z szynki wieprzowej
Szynkę pokroić w grube plastry w poprzek włókien - tak by mieso było jednakowej grubosci
Bitki z szynki wieprzowej
Natarte pastą przyprawową mięso ułożyć w zamykonym pojemniku i zostawić w lodówce
Bitki z szynki wieprzowej
Pokroić drobno cebulę , wrzucić do garnka i dołożyć krojone grzyby suszone
Bitki z szynki wieprzowej
Obsmażone na rumiano bitki przełozyć do garnka z cebulą i zalać wodą - dusić do miękkości