mikusia89

mikusia89

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

bitki (ze schabu)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływające się w ustach mięso z pysznym sosem

bitki (ze schabu) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

bitki (ze schabu)

 

  • Mięsko wołowe, wieprzowe, (ja robiłam ze schabu) - 1 kg
  • 4 cebule
  • margaryna
  • mąka
  • pieprz
  • sól
  • woda
  • gotowy sos do bitek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

bitki (ze schabu)
mięso kroimy na plastry ; tłuczemy lekko ; obtaczamy je w mące , następnie przypalamy te obtoczone mięso razem z cebul ą na patelni ( aż mąka się zarumieni). Następnie przerzucamy je do garnka, wrzucamy tez cebulę przyprawy (niektórzy dodają liść laurowy , ja daje troszkę oregano ) . Dusimy aż zmiękną, jeśli trzeba dolewamy wody, aby się mięso nie przypaliło (można je co jakiś czas trochę poobracać ). Ja dusiłam ok 1 godziny. Z gotowego mięska powstaje nam tez dobry sos, ja dodaje jeszcze gotowy w proszku aby był bardziej gęsty (można tez po prostu zatrzepać mąką) . Podaje z kaszą jęczmienną oraz ogórkiem kiszonym
bitki (ze schabu)
przypalanie mięsa z cebulą na patelni
bitki (ze schabu)
gotowe już - przysmazone mięsko
bitki (ze schabu)
duszenie bitek z cebulą i przyprawami

Tagi:

sosy schab