SUPERPRZEPIS

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.) Więcej zdjęć (2)

Bitki są pyszne i jak raz ich spróbujecie z pewnością takie kotleciki na Waszych stołach będą pojawiały się baaardzo często!

Składniki:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)

Około 6-7 sztuk:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 sucha bułka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula (mała)
  • 1 jajko
  • pieprz (do smaku)

Panierka:

Dodatkowo:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)

Śledzie:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)
Można użyć filetów solonych bądź z oleju.

Śledzie w oleju należy pokroić w drobną kostkę, a solone uprzednio wymoczyć.

Cebula:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)
Cebula powinna być starta na drobnych oczkach tarki.

Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Bułka:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)
Aby bułka szybciej rozmiękła - należy użyć gorącego mleka.

Bułkę namoczyć i odcisnąć z mleka.

Masa:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)
Masa powinna być zdatna do formowania.

Wszystkie składniki wmieszać i doprawić za pomocą pieprzu.

Formowanie i panierowanie:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)
Do jajka można dodać odrobinę mleka.

Z masy należy uformować okrągłe kotlety, a następnie każdego z nich obtoczyć w mące i kolejno w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej.

Smażenie:

Bitki/kotlety ze śledzia (wg przepisu z 1904 r.)
Kotleciki powinny być zarumienione.

Kotlety należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron do momentu zarumienienia się.