ewelinkaaa

ewelinkaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Blabaerpei-norweska tarta z jagodami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Największą wadą ciasta jest to,że szybko znika;-(

Blabaerpei-norweska tarta z jagodami

Składniki:

Blabaerpei-norweska tarta z jagodami

 

  • CIASTO:
  • 1 jajko
  • 100g cukru pudru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny

 

  • MASA:
  • 1 jajko
  • 100g cukru
  • 300ml śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g jagód(bądż malin)

Sposób przygotowania:

Blabaerpei-norweska tarta z jagodami
CIASTO: Jajo wymieszać z cukrem pudrem,dodać mąkę,proszek do pieczenia,i ostudzoną margarynę.Zagnieść ciasto. Formę do tarty(lub mniejszą tortownicę0ja mam o średnicy 23cm)wyłozyc papierem do pieczenia,i wysmarowac tłuszczem Wyłożyć ciasto na formę-należy pamietać o zrobieniu ,,burt''tzn.wyłożyć również brzegi formy MASA: Jajo wymieszać z cukrem,dodać resztę skladników,wymieszać, masę wlać na ciasto,i wsypać jagody na wierzch. Piec 30-40 min w 200 stopniach(bez termoobiegu na drugiej od dolu półce)