Bliny rosyjskie

mycha - Przepis na: Bliny rosyjskie offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2103
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Bliny rosyjskie
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne, puszyste bliny z kuchni rosyjskiej


trudność: łatwe
czas:

Bliny rosyjskie - SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 400 ml mleka ciepłego
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Bliny rosyjskie - PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuszczam w 100ml mleka, dodaje pozostałe składniki. Energicznie mieszam łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aby urosło). To ważne, ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.
Nagrzewam patelnię, wlewam odrobinkę oleju-bliny nie mają pływać w tłuszczu, należy dać tylko tyle, aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżką nalewam partie ciasta i smażę małe placuszki - rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymam pod przykryciem.
Podaje z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bliny rosyjskie  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kuchnia rosyjska
Śledzik pod futerkiem Bliny z kurkami i śmietaną Krusztadki rosyjskie2
Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem Pluszki czyli bułeczki rosyjski Kulicz, czyli rosyjska baba wielkanocna.
Boeuf Stroganoff Rosyjska zupa Szczi Kulicz
Kupterma - przysmak kuchni tatarskiej Rosyjskie syrniczki Bliny rosyjskie

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane