mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2145]

Bliny rosyjskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, puszyste bliny z kuchni rosyjskiej

Bliny rosyjskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bliny rosyjskie

Sposób przygotowania:

Bliny rosyjskie

Drożdże rozpuszczam w 100ml mleka, dodaje pozostałe składniki. Energicznie mieszam łyżką, bądź też mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1 godzinę (aby urosło). To ważne, ponieważ dzięki temu ciasto będzie puszyste.
Nagrzewam patelnię, wlewam odrobinkę oleju-bliny nie mają pływać w tłuszczu, należy dać tylko tyle, aby ciasto nie przywierało do patelni. Łyżką nalewam partie ciasta i smażę małe placuszki - rozmiaru spodka. Do czasu podania trzymam pod przykryciem.
Podaje z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.