rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Bliny z ciasta do ptysiów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Można bliny z ciasta do ptysiów usmażyć na zwykłej patelni na jasnozłoty kolor.

Bliny z ciasta do ptysiów

Składniki:

Bliny z ciasta do ptysiów

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 ¼ szklanki mleka
  • 2 łyżki margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • Sól
  • Skórka cytrynowa lub pomarańczowa
  • Tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bliny z ciasta do ptysiów
Zagotować mleko z tłuszczem, dodać szczyptę soli. Mleko zdjąć z ognia, wsypać od razu całą ilość mąki intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto nabierze szklistego wyglądu. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać porcjami do ciasta. Utrzeć w makutrze lub zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z ciastem, dodać skórkę cytrynową otartą na tarce lub smażoną pomarańczową. Na blasze rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką ciasto w formie okrągłych placuszków. Wstawić do piekarnika i upiec.

Tagi:

jajko jajka