marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bliny z miazgą chipsową i szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bliny są potrawą kuchni rosyjskiej,ale dziś polecam nową odmianę blinów polsko-rosyjską z domieszką miazgi chipsowej i szczypiorku.

Bliny z miazgą chipsową i szczypiorkiem

Składniki:

Bliny z miazgą chipsową i szczypiorkiem

 

  • 200 g.maki gryczanej,
  • 100 g.mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 5 g.drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 paczka chipsów cebulowych, serowych lub paprykowych
  • łagodnych,
  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • olej do smażenia,
  • tabasco zielone lub czerwone.

 

Sposób przygotowania:

Bliny z miazgą chipsową i szczypiorkiem
Zrobić zaczyn drożdżowy z drożdży, cukru i mleka letniego, rozgniatając składniki widelcem w miseczce, zalać mlekiem i odstawić na kwadrans. potem przesiać mąkę gryczaną i pszenną osobno do większej miski, dodając zaczyn drożdżowy. Pokruszyć chipsy w możdzieżu pałką na miazgę, a szczypiorek opłukać w bieżącej wodzie, strzepnąć i posiekać na drobne talarki. Jajka ukręcić i wlać masę do misy z mąkami i zaczynem, dodając miazgę chipsową i posiekany szczypiorek. Wyrobić ręką składniki. Odstawić do wyrośnięcia na godzinkę i na stolnicy posypanej mąką wałkować średnie placuszki. Rozgrzać olej na patelni i kłaść na gorący bliny. Smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim płomieniu. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na cedzaku, przełożyć na talerz. Pokropić tabasco i jeść.