Bliny ziemniaczane ze śmietaną.

trudność: łatwe
czas: 30-60 min


SKŁADNIKI:
  • 250 gram ziemniaków
  • 3 stołowe łyżki serka mascarpone
  • 1 jajko
  • olej roślinny do smażenia
  • około 100 gram śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki myjemy i wkładamy w mundurkach do garnka z zimną woda. Dotujemy do miękkości około 40 minut. Po ugotowaniu i ostudzeniu ziemniaki obieramy,kroimy na ćwiartki,i mielimy przez maszynkę do mięsa.Po zmieleniu do ziemniaków dodajemy 1 całe jajko, 3 stołowe łyżki serka mascarpone i przyprawiamy szczypta soli i pieprzu.Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Ciasto powinno mieć gładką konsystencje. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wlewamy 1 stołową łyżkę ciasta.Bliny smażymy na średnim ogniu z obu stron na lekko brązowy kolor. Po usmażeniu bliny polewamy odrobina śmietany.