Bloger Tygodnia - Ala piecze i gotuje

  • 15

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia na nasze pytania odpowiada Alina Waliczek, znana na gotujmy alaaa, autorka bloga Ala piecze i gotuje.

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Bloger Tygodnia - Ala piecze i gotuje
fot. Alina Waliczek
W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl Czekamy też na sugestie kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!


Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Alina Waliczek, znana na gotujmy alaaa i autorka bloga Ala piecze i gotuje, który możecie odwiedzić pod adresem ala-piecze.blogspot.com
http://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/02/19/imgLZZzWZ.jpg
Gotuję i bloguję bo...

...jeść trzeba, a że można to połączyć z pisaniem i blogowanie, więc postanowiłam złożyć bloga. Wolę bardziej piec niż gotować, dlatego na blogu większość przepisów jest na słodko.

Bloga założyłam po namowie córek, które stwierdziły, że pisząc bloga będę miała wszystkie przepisy w jednym miejscu, a i One będą miały w przyszłości łatwiej. W zeszycie mają sam przepis, a na blogu dodatkowo zdjęcie - mogą zobaczyć jak potrawa wygląda. Często razem przeglądamy bloga, a wtedy mówią: "O to było smaczne możesz to powtórzyć?"

Samo blogowanie daje mi dużo satysfakcji i przyjemności. Dzięki temu w świecie kulinarno-internetowym poznałam dużo fajnych osób.

         

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Dobry nóż to podstawa. Jednak jednym z ulubionych moich gadżetów w kuchni to narządzenie kuchenne Uni-tool - łyżka, cedzak, łopatka, szpatułka i ostrze sprytnie umieszczone w jednym narzędziu.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Pomysły czerpię z różnych źródeł. Najczęściej są to książki kulinarne, gazety, portale internetowe o tematyce kuchennej. Mam kilka starych zeszytów mojej Mamy i Cioci, do których często zaglądam. Nie trzymam się sztywno zasad w przepisach i często zmieniam i dokładam coś od siebie.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Prosto, słodko i smacznie. Ale najważniejsze jest, żeby domownicy byli zadowoleni!

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Za największy sukces kulinarny uważam zdobycie pierwszego miejsca w konkursie makaronowym Mamma Mia na Gotujmy.pl, gdzie główną nagrodą był robot Kitchen Aid.

Jeśli chodzi o wpadki to zdarzają się. Od nieposolonych ziemniaków po setny nieudany biszkopt. No, ale nigdy się nie zrażam, bo wpadki zdarzają się i tym najlepszym. Na błędach i wpadkach człowiek się uczy całe życie.

         

Kulinarny idol

Bardzo lubię i podziwiam Panią Ewę Wachowicz. Jej kuchnia jest prosta i smaczna, a my taką najbardziej lubimy.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Na pewno są to robaki, tatar i czernina.

Gdybym była potrawą byłabym...

W zależności od dnia i nastroju - słodka jak beza lub kwaśna jak cytryna :)

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Jeśli nie piekę i gotuję to bardzo lubię przejażdżki rowerowe z rodziną lub koleżankami. Najczęściej wieczorami czytam książki. Poza tym wolny czas spędzam na pracy w ogródku i ogrodzie, gdzie od wiosny do jesieni pracy nie brakuje.

Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twój blog?

Polecam przepis na ciasto z kokosem ponieważ uwielbiam wszystko co słodkie i kokosowe. Ciasto jest  smaczne i bardzo ładnie prezentuje się się stole. Zrobiłam je na imprezę urodzinową Córki, a że otrzymałam dużo pozytywnych komentarzy od gości, chcę się nim z Wami podzielić.

         

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku  do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 6 łyżek mąki pszennej

Blat kokosowy:

- 30 dkg kokosu
- 4  białka
- 20 dkg cukru
 
Krem adwokatowy

- 250 g masła lub margaryny
- 1 budyń śmietankowy
- 1,5 szkl mleka
- 0,5 szkl cukru pudru
-  0,5 szkl  adwokatu
- 50 ml spirytusu

Polewa:
  
- 150 g margaryny
- 4,5 łyżki cukru pudru
- 4,5 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- dżem truskawkowy do posmarowania
- płatki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka i nadal ubijamy, tak długo aż nie będzie ciasto spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiewamy przez sitko. Dodajemy porcjami do masy jajecznej i powoli mieszamy. Wylewamy na blachę 28x40 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy około 25 min w 170*C. Zimny biszkopt kroimy na pół. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie.

Blat kokosowy: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i chwilkę ubijamy. Dodajemy kokos i mieszamy łyżką. Wykładamy na blachę o tym samym rozmiarze co biszkopt wyłożonej papierem i pieczemy 30 min w 160*C do lekkiego zrumienienia.

Krem adwokatowy: Na mleku gotujemy budyń i studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem do białości, dodajemy porcjami zimny budyń i ucieramy na krem. Na końcu dodajemy adwokat, spirytus i ucieramy.

Polewa: W garnuszku gotujemy margarynę, wodę i cukier puder. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao i dokładnie mieszamy. Studzimy od czasu do czasu mieszając.

Warstwy ciasta: biszkopt/połowa kremu/blat kokosowy/druga połowa kremu/biszkopt/dżem truskawkowy/polewa

Więcej przepisów Aliny znajdziecie na jej blogu i na jej profilu na gotujmy >>>