Bloger Tygodnia - Lalunia i jej Różowa Kuchnia

  • 9

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia możecie przeczytać wywiad z Lalunią, autorką bloga rozowakuchnia.blox.pl

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Bloger Tygodnia - Lalunia i jej Różowa Kuchnia

Po tygodniowej przerwie wracamy z cyklem Bloger Tygodnia - przepytujemy blogerów, którzy są aktywni na naszym portalu, jednak co jakiś czas będziemy też sięgać po tych spoza gotujmy. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl - każdego, który przysłał zgłoszenie zapewniamy, że pojawi się w rubryce. Czekamy też na sugestie - kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni?

Dzisiaj na pytania odpowiada Lalunia, czyli Joanna Gralik, autorka bloga Różowa Kuchnia, który możecie odwiedzić pod adresem rozowakuchnia.blox.pl

Gotuję i bloguję bo..

...to lubię. Kuchnia to mój świat tradycji i nowości. Moja pasja związana z kulinariami pojawiła się dość dawno. Będąc małą dziewczynką podglądałam Mamę i babcie w kuchni. Mając 10 lat chciałam zrobić niespodziankę rodzinie ugotowałam zupę pomidorową.

Było to pierwsze danie jakie przygotowałam użyłam ciut za dużo przypraw a w zasadzie soli. Moja rodzina zupę zjadła ze smakiem, mówiąc ze jest pyszna. Wszystko się wydało kiedy ja zasiadłam do stołu zupa okazała się słona. Ile było przy tym radości i śmiechu. Do dziś wspominamy moje pierwsze kulinarne dania.

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

W mojej kuchni jest wiele urządzeń kulinarnych, bez których wiele dań by nie powstało. Od jakiegoś czasu jest patelnia wok, która sprawdza się w 100 % .Dzięki niej mogę szybko przygotować danie zdrowe dla mojej rodziny, tak aby później cieszyć się wspólnie spęczonym czasem.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Mam wiele autorytetów w dziedzinie kulinariów. Najwięcej zawdzięczam Mamie i Babci. Zeszyt z przepisami przechodzi z pokolenia na pokolenie. Moja córka czasami go podbiera robiąc ciasto dla mnie. Tradycji nie stała się zadość - jej pierwsze danie to babka. Jak mam czas to oglądam programy kulinarne z których wynoszę przydatne wskazówki.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Moja kuchnia jest kuchnią różnorodną - nie mam ulubionej jeśli musiałabym wybierać to "polska tradycja".

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Moim największym sukcesem kulinarnym jest uśmiech na twarzach najbliższych i puste talerze. O porażkach staram się nie pamiętać, ale te zdarzają się nawet najlepszemu kucharzowi.

Kulinarny idol

Tu można by wiele powiedzieć. Kulinarnym idolem jest moja Babcia, która przygotowując dania wkładała w nie wiele serca. Proste danie smakowało jak wytworny obiad w super restauracji. Ze współczesnych mam wielu idoli - zawsze coś podpatrzę.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Chyba nie będę zbyt oryginalna - trudno byłoby mi się przekonać do robaków, którymi ludzie zajadają się w Azji.

Gdybym była potrawą byłabym...

Zaskoczyliście mnie pytaniem - jeśli już to pewnie byłabym sushi, ponieważ jest ich taka różnorodność, a taka właśnie jestem - kobieta zmienną jest.

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Mam wiele zainteresowań i pasji - jak już wiecie jedną z nich są kulinaria. W wolnych chwilach lubię czytać książki, uwielbiam też podróże te dalsze i bliższe. Od jakiegoś czasu pasjonuję się fotografią natury.

Lalunia poleca: Muffiny pomarańczowe z kokosem

Składniki:

-3 jajka
-2 1/2 szklanki mąki
-proszek do pieczenia 1 łyżeczka
-kokos 150 gram
-cukier 200 gram
-margaryna 200 gram
-barwnik czerwony
-mleko 100 gram

Przygotowanie:

Zmiksowałam cukier z jajkami na puch, dodałam do nich mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczona margarynę i mleko. Zmiksowałam, a na sam koniec dodałam kokos i barwnik spożywczy. Ciasto nabrało czerwonego koloru, ale po upieczeniu z wierzchu jest jakby pomarańczowe. Wyszły naprawdę smaczne.

      

Więcej przepisów Laluni możecie zobaczyć na jej profilu na gotujmy.