Bloger Tygodnia - Plate of Joy

  • 2

Dzisiaj w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Katarzynę Bartoszewską-Ponetę oraz Tomasza Ponetę, autorów bloga Plate of Joy. Sami o sobie mówią "szczęściarze", gdyż to czym zajmują się zawodowo jest jednocześnie ich pasją - czy można chcieć od życia więcej? Zachęcamy do przeczytania wywiadu!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bloger Tygodnia - Plate of Joy

Pierwsze skojarzenie, kiedy słyszę "Kasia i Tomek" to słynny niegdyś serial jednej z prywatnych stacji telewizyjnych. Nadszedł jednak czas na zmianę skojarzeń, bowiem te same imiona noszą Autorzy bloga Plate of Joy. Warto zapamiętać tę nazwę - jestem przekonana, że będzie o nich głośno!

Jest czego im zazdrościć - chyba każdy chciałby, żeby praca wykonywana na co dzień była jednocześnie (a może "przede wszystkim?") pasją. Kasia i Tomek, nie dość, że kochają to co robią, to jeszcze (a raczej "przede wszystkim"!) kochają siebie! Myślę, że nie będą mieli nic przeciwko jeśli powiem, że każdemu życzyłabym takiej... radości. I to nie tylko na talerzu!

Truskawki

Gotujemy i blogujemy bo...


chcieliśmy zająć się tym, co lubimy robić! Dzięki temu rozwijamy się każdego dnia, a przy okazji poznajemy wspaniałe i bardzo inspirujące osoby.

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Wszystkie posiadane przez nas gadżety są przez nas bardzo doceniane i ciągle wykorzystywane! Staramy się mieć w domu tylko to, co jest nam faktycznie potrzebne i z czego korzystamy!

Grzanka z bobem  Bakaliowo-czekoladowe kąski

Skąd czerpiecie kulinarne pomysły?

Z warsztatów, książek i magazynów kulinarnych. Najbardziej lubimy Australijskich fotografów i stylistów, to oni najczęściej nas inspirują.

Określcie w jednym zdaniu swój styl gotowania

Każdego dnia dbamy o to, aby to co robimy było z dużą ilością warzyw i świeżych ziół. Lubimy dania proste, szybkie i kolorowe!

Krokiety z indykiem, ziemniakami i zielonym groszkiem  Drożdżowe rogale z marcepanem i migdałami

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Największym sukcesem jest docenienie naszej pracy przez innych! Każdy komentarz, mail czy dobre słowo są najpiękniejszą nagrodą! Porażek staramy się nie rozpamiętywać, ale czerpać z nich naukę – dla przykładu, kilka lat temu upiekliśmy kilka bochenków cudnego chleba z Tartine i co jakiś czas próbujemy go odtworzyć, aby był taki jak kiedyś; do chwili obecnej jeszcze nam się to nie udało, ale próbujemy dalej notując cały proces robienia chleba. Z pewnością nie spoczniemy do momentu kiedy nam się to uda!

Kulinarny idol

Jest ich wielu – Heston Blumenthal, Nigel Slater, Donna Hay...

Chleb  Zapiekany filet z piersi indyka

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Długo się nad tym pytaniem zastanawialiśmy – na chwilę obecną nie ma czegoś takiego – jesteśmy otwarci na nowe rzeczy i z chęcią spróbujemy co ma nam do zaoferowania tzw. piąta cząstka czy wysokobiałkowe chrupiące robaczki typu szarańcza.

Gdybyśmy byli potrawą bylibyśmy…

Sushi! Uwielbiamy sushi!

Co lubicie robić, jak już nie gotujecie?

Gotowanie i fotografowanie zajmują większość naszego czasu, również wolnego, bo kiedy chcemy się zrelaksować wspólnie gotujemy nasze ulubione dania najlepiej się przy tym bawiąc! Towarzyszy nam zawsze muzyka i nasz kot Gordon. Mamy to szczęście, że zajmujemy się prywatnie i zawodowo tym co uwielbiamy, czyli właśnie gotowaniem i robieniem zdjęć - to po prostu nasze życie!

Muffinki czekoladowe z truskawkami

Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym

Składniki:
(10 sztuk)


120 g mąki pszennej,
25 g kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
szczypta soli,
100 g cukru,
30 g rozpuszczonego masła,
75 ml maślanki,
1 jajko,
100 g konfitury truskawkowej

200 g mascarpone,
130 ml śmietanki 30 %,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wrzątku + 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej

gorzka czekolada,
siekane migdały,
truskawki

Przygotowanie:
W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukier. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki - rozpuszczone i przestudzone masło, maślankę, roztrzepane jajko oraz konfiturę truskawkową. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia.

Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut. Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.

W szklance wymieszać 2 łyżki wrzątku z łyżeczką kawy rozpuszczalnej - pozostawić do wystudzenia.

Mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu, na koniec dodać przestudzoną kawę i jeszcze chwilę zmiksować. Przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdrobną końcówką - u nas 1M od Wilton'a.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, każdą muffinkę obtoczyć po bokach czekoladą, a następnie obsypać drobno siekanymi migdałami. Na tak przygotowane muffinki przy pomocy rękawa cukierniczego wycisnąć krem i udekorować połową truskawki.
Podawać natychmiast.

Smacznego :)

Chcesz, aby wywiad z Tobą znalazł się w rubryce Bloger Tygodnia? Nic prostszego! Skontaktuj się z nami i powiedz nam o tym - czekamy na Twoje zgłoszenie!

Polecamy: Zobacz, jak przygotować muffiny marchewkowe >>>