Bloger Tygodnia - Vegeluv

  • 1

Dzisiejszą bohaterką cyklu Bloger Tygodnia jest Amelia Romańska, autorka bloga Vegeluv. Amelia to gorąca propagatorka zdrowego stylu życia. Na swoim blogu udowadnia, że gotowanie i zdrowy styl życia nie są trudne i mogą iść ze sobą w parze. Zachęcamy do przeczytania wywiadu!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bloger Tygodnia - Vegeluv

W cyklu Bloger Tygodnia doceniamy kulinarnych blogerów - mniej i bardziej znanych. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce piszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl. Czekamy też na sugestie, kogo chcielibyście zobaczyć wśród Gwiazd w Kuchni.

Co więcej - każda blogerka (lub bloger) wyróżniona kiedykolwiek w tej rubryce dostanie też 500 wirtuali nagrody!

Dzisiaj na nasze pytania odpowiada Amelia Romańska, autorka bloga Vegeluv, który możecie odwiedzić pod adresem www.vegeluv.org

Gotuję i bloguję bo...

Gotuję, bo przepadłam z kretesem dla zdrowego stylu życia, bo gotując mam pewność co znajdę na swoim talerzu, że dostarczam sobie niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Gotowanie pozwala mi wyeliminować, albo przynajmniej znacznie ograniczyć niebezpieczne wysoko przetworzone produkty i potrawy, konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i żywność modyfikowaną genetycznie.

Piszę bloga, aby dzielić się moimi fascynacjami, odkryciami kulinarnymi, propagować weganizm i szacunek do wszelkich żyjących istot. Na moim blogu chcę pokazać, że gotowanie i zdrowy tryb życia nie są trudne i mogą być wielką frajdą.

bezglutenowe ciasto morelowe

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Młynek do kawy. W mojej kuchni używany praktycznie codziennie. Najrzadziej do mielenia kawy. Młynek służy mi do rozdrabniania przypraw, mielenia kasz, orzechów i nasion na mąki. Mąki są świeższe, a domowe mielenie bardziej ekonomiczne. Domowe mielenie otwiera też nowe drzwi w moim kuchennym świecie. Okazuje się, że mąkę można zrobić także z czerwonego i czarnego ryżu, quinoa i wielu innych.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Eksperymentuję łącząc lokalne, ekologiczne produkty oraz wartościowe ciekawostki zewsząd. Inspirują mnie sezonowe owoce i warzywa, nowe, ale także sprawdzone sposoby na ich łączenie. Bywa, że podglądam innych blogujących wegan, często zagranicznych. Nęcą mnie też ultra zdrowe produkty, znane jako ‘superfoods’ i ich różnorakie zastosowanie w codziennej kuchni.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Naturalne, nieprzetworzone, łatwe i pozytywne vege-gotowanie.

koktajl morelowymorele

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Sukcesy to głównie zdrowe ciasta i desery bez nabiału, cukru i obróbki termicznej. Najbardziej lubię ciasto limonkowe (Przepis na blogu – Limonkowe Przedwiośnie). Porażki to niekiedy nieudane eksperymenty np. z bezglutenowym pieczeniem, które zawsze mobilizują mnie do poprawy receptur.

Kulinarny idol

Dziewczyny z Honestly Healthy, które prezentują bardzo profesjonalne podejście do odżywiania w trosce o równowagę i mają tysiące inspirujących pomysłów.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Mięsa, w tym oczywiście ryb, „owoców” morza (dlaczego nazywamy je owocami?!?), robaków i wszelkich innych żyjątek.

bezglutenowe ciasto porzeczkowekrem czekoladowo-nerkowcowy

Gdybym była potrawą byłabym…

Pastą tahini z solą himalajską! Bezsprzecznie. Choć to nie potrawa w dosłownym sensie, a raczej przekąska, ale szaleję za nią – z wzajemnością.

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Fotografować (głównie jedzenie, ale nie tylko), jeść i jeździć konno.

Który ze swoich przepisów chcesz polecić tym, którzy pierwszy raz odwiedzają Twojego bloga?

Tym, którzy pierwszy raz odwiedzają mojego bloga polecam przepis na nerkowcowy deser lodowy.

Nerkowcowy deser lodowy

deser czekoladowo-nerkowcowy

Czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie

Składniki:

- 1,5 szklanki orzechów nerkowca
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 4-5 łyżek surowego kakao
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- sok z 1/2 limonki, albo cytryny
- 1/2 szklanki jagód/borówek/malin/jeżyn/poziomek (świeżych, albo mrożonych)

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć w niewielkiej ilości wody, po kilku godzinach odlać wodę i zmiksować w wysokoobrotowym blenderze z nerkowcami, kakao, sokiem z limonki i mlekiem kokosowych na gładką masę. Schłodzić w zamrażarce (30-60 minut). Podawać z owocami i listkiem mięty.

Więcej smacznych i zdrowych przepisów Amelii znajdziecie na jej blogu >>>